Hoe kan je etherische oliën gebruiken?

Hoe kan je etherische oliën gebruiken?

Etherische oliën kun je op verschillende manieren gebruiken. Etherische olie is een geconcentreerd goedje waar je iedere keer als je het gebruikt over na moet blijven denken. De hoeveelheden die je nodig hebt om effect te hebben, zijn vaak veel minder dan je denkt. Om de geurfrequenties en de enkelvoudige oliën op een veilige manier te gebruiken, volgen hieronder enkele aanwijzingen.

Aromabrander met kaarsje

Een paar druppels olie in wat water en je creëert elke gewenste sfeer. Let er wel op dat de olie niet aanbrandt door het waterpeil in de gaten te houden. Je kunt de aanslag die achterblijft makkelijk verwijderen met een beetje alcohol of schoonmaakazijn.

Hoeveelheid druppels: het aantal druppels hangt vooral af van de grootte van de ruimte en voor wie het geurtje is bedoeld. Voor jonge kinderen gebruik je minder etherische olie, tot 3 druppels.

Elektrische diffuser koude verdamping

Een diffuser vul je met water met daaraan toegevoegd de etherische olie. Het is een ‘koude’ vernevelaar en door veel mensen gewaardeerd omdat hij de olie niet verwarmt. Vaak met een lichtje in allerlei kleuren. Ook kun je kiezen of je een mistwolkje uit het apparaat wilt laten komen.

TIP: Maak het reservoir af en toe schoon met alcohol.

Hoeveelheid druppels: ook hier geldt weer hoe groter de ruimte hoe meer etherische olie je kunt gebruiken. De meeste diffusors werken met 100 ml water. Over het algemeen heb je 3-5 druppels etherische olie nodig voor een gemiddeld grote ruimte. Hoe kleiner de ruimte hoe minder druppels je nodig hebt. Begin ook altijd met wat minder druppels. Sommige etherische oliën hebben bijvoorbeeld een sterkere aroma dan andere.

Voetbad

Een voetbad is een makkelijke en erg doeltreffende manier om gebruik te maken van de geneeskrachtige olie. Je voeten ontspannen door het warme water en alle reflexzones openen zich. De etherische olie wordt opgenomen en wordt verder vervoerd in het lichaam.

Hoeveelheid druppels: 3 tot 5 druppels etherische olie. Voeg er 2 el Himalaya zout en een scheutje basisolie aan toe. Ga voor 15 tot 20 minuten met je voeten in het water zitten.

Handbadje: 2 tot 4 druppels etherische olie in een kom waar je handen in passen.

Baden

Een bad is een heerlijke manier om te ontspannen maar ook om op een fijne manier gebruik te maken van de geneeskrachtige werking van etherische olie. De warmte van het bad ontspant het lichaam en opent de poriën voor de werking van de etherische olie.

Hoeveelheid druppels: in bad gebruik je maximaal 5 tot 10 druppels etherische olie samen met 3 flinke el Himalaya zout en 30 ml basisolie.

Olie vermengt zich niet met water. Daarom is het belangrijk dat je gaat werken met emulgatoren zoals Himalaya zout, honing of een vette melk/slagroom. Daarnaast is het fijn om aan het bad een vette olie toe te voegen zoals amandelolie.

Massages

Masseren biedt troost, genezing en diepe ontspanning. De voordelen die etherische oliën bieden zijn zo diepgaand, dat het één van de meest dankbare vormen van gebruik is.

Hoeveelheid druppels: voor een hele lichaamsmassage 8 tot 10 druppels etherische olie op 30 ml basis massageolie. Deze hoeveelheid is genoeg voor een totale bodymassage. Heb je te maken met specifieke problemen dan is het mogelijk om extra etherische olie toe te voegen en de pijnlijke plek een extra dosis te geven. Dit kunnen dan andere oliën zijn.

Voet- en handmassage/voetreflex: voor één behandeling is ongeveer 5 ml basisolie nodig, daar voeg je 4 tot 6 druppels etherische olie aan toe.

TIP: begin met wat minder druppels en voeg naar behoefte meer toe tot het gewenste resultaat.

Inhalatie door middel van stoombaden

Stoombaden zijn geschikt bij verkoudheden en longaandoeningen. Maar ook tijdens een schoonheidsbehandeling is het geven van een stoombad mogelijk. Het is een super snelle manier om een flinke dosis etherische olie tot je te nemen als je bijvoorbeeld duf of moe bent en je moet bijvoorbeeld nog weg. Hoeveelheid druppels: 1 tot 3 druppels na gelang de keuze van de etherische olie.

Geursteentjes

Geursteentjes zijn van gips gemaakt en zijn absorberend. Druppel de olie op het geursteentje en leg die in je buurt.

Hoeveelheid druppels: 1 tot 2 druppels.

Aurasprays

De auraspray gebruik je natuurlijk voor je aura. Je neemt het sprayflesje en je sprayt boven je hoofd en aan de zijkanten een keer. Je laat de nevel nu even over je neer dalen en ervaar wat de geur met je doet. Je houdt je ogen gesloten en het is ook fijn om even je adem 3 tellen in te houden. Dit doe je om de alcohol even te laten vervliegen.

Het is ook mogelijk om de sprays als roomspray te gebruiken. Zo komt de geur en frequentie in je leefomgeving terecht.

Toevoegen aan balsems en crèmes

Etherische olie is een waardevolle toevoeging aan je zelfgemaakte crèmes en medicinale balsems. Maar je kunt ook een neutrale crème kopen en daaraan je favoriete olie toevoegen.

Hoeveelheid druppels: gebruik 1 tot 2 druppels etherische olie voor producten die je gaat gebruiken in het gezicht. Kies daar een milde etherische olie voor. Voor je hele lichaam: 5 tot 10 druppels in een neutrale bodylotion of een voedende basisolie.

Kompressen

Kompressen kunnen warm en koud worden aangebracht op gebieden waar hulp nodig is. je doet dit met warm of koud water. Gebruik een gaas of verband en maak dit nat met water. Druppel de etherische olie op het natte verband en lig dit op de plek waar het nodig is.

Hoeveelheid druppels: 3 tot 10 druppels.

2021-08-28T07:30:13+00:00

Titel

Ga naar de bovenkant