Etherische oliën

Etherische oliën2021-09-11T08:21:42+00:00

Etherische olie is een uit plantmateriaal gewonnen mengsel van vluchtige, aromatische moleculen dat kenmerkend is voor de geur van de plant waaruit ze worden gewonnen. Hoewel dergelijke mengsels “olie” worden genoemd, bevatten etherische oliën geen vet. Ze zijn vloeibaar op kamertemperatuur, maar verdampen al snel bij verhitting en ontbranden gemakkelijk.

Etherische oliën worden gewonnen uit verschillende delen van een plant, bijvoorbeeld de bloesem, de vrucht, het zaad, de bladeren, de schil, de schors of het hout (van stam, takken of wortels).

Inhoudsopgave

Eigenschappen van etherische oliën

Antiseptisch

Etherische oliën zijn zeer sterk antiseptisch: veel etherische oliën in de plant zorgen voor de afweer tegen virussen, bacteriën, vergiften, schimmels en parasieten. Die taak vervullen ze niet alleen voor de plant maar ook voor de mens. Zonder daarbij schadelijk te zijn voor de bacteriën die we nodig hebben voor ons natuurlijke gezondheidsevenwicht.

Stimuleren van het afweersysteem

Etherische oliën stimuleren het afweersysteem. Zij brengen een reactie van de witte bloedlichaampjes op gang na inhalatie en inwrijven. Tea tree is bijvoorbeeld zeer effectief bij het voorkomen en bestrijden van infecties.

Oliën versnellen het proces van huidcelregeneratie, bijvoorbeeld bij littekenweefsel en oude littekens.

Oplossende werking

Etherische oliën zijn in staat als oplosmiddel dienst te doen. Bijvoorbeeld voor het losmaken van een vastzittende hoest of verkoudheid en het losmaken van afvalstoffen in de huid.

Verdovend effect

Als je last hebt van kiespijn gebruik je een kruidnagel om de pijn te verlichten. Kruidnagel is daarnaast ook nog eens erg antiseptisch.

Bij het verbranden van de huid kan lavendel uitkomst bieden. De zenuwuiteinden worden verdoofd waardoor de pijn van de brandwond veel minder wordt of zelfs helemaal niet aanwezig is.

Verbeterde doorbloeding

Etherische oliën stimuleren een betere en sterkere doorbloeding. Onverdund mogen de oliën niet worden gebruikt tijdens een massage omdat ze veel te geconcentreerd zijn. Je verdunt de etherische olie altijd met een basisolie. Door de bloedsomloop te stimuleren, maak je een betere zuurstofopname mogelijk en daardoor ook een betere uitscheiding van de afvalstoffen. Ieder orgaan, inclusief de werking van de hersenen, functioneert beter door een vitale bloedsomloop.

Zenuwstelsel en hormonen

Etherische oliën hebben invloed op het zenuwstelsel. Lavendel, sinaasappel en kamille geven ontspanning en werken slaapverwekkend. Bergamot werkt op angsten en basilicum werkt goed als je met depressies te maken hebt. Daarnaast hebben oliën een hormoonachtige werking. Chemische geanalyseerd zitten er in etherische olie stoffen die sterk lijken op hormonen. 

Gebruik en voorzorg van etherische oliën

Allergietest

Natuurlijke en ‘gezonde’ producten kunnen bij sommige mensen toch een allergische reactie veroorzaken. Het is dus verstandig om je af te vragen of er eventuele allergieën bekend zijn. Weet je het niet zeker, doe dan eerst een allergietest. Smeer een beetje etherische olie op de binnenkant van de pols. Is er na enkele minuten niets te zien of te voelen dan kun je ervan uitgaan dat de persoon in kwestie niet allergisch is voor de geteste olie.

Etherische olie puur op de huid

Er is een aantal etherische oliën die in geen geval onverdund op de huid mag worden aangebracht. Met uitzondering van lavendel en tea tree.

Ontgiften en overgevoeligheid

Reacties tijdens het gebruik van etherische olie kunnen voorkomen. Dit zijn ontgiftende reacties. Je kunt misselijkheid ervaren, hoofdpijn, hartkloppingen, veel plassen, zweten, vermoeidheid of een zwaar gevoel in de benen. Deze reacties zijn normaal en geven aan hoe vervuild het lichaam en de geest waren en hoe noodzakelijk het was om de reiniging in te zetten. Wees hier op bedacht. 

Hoe kan je etherische oliën gebruiken?

Etherische olie is een geconcentreerd goedje waar je iedere keer als je het gebruikt over na moet blijven denken. De hoeveelheden die je nodig hebt om effect te hebben, zijn vaak minder dan je denkt.

Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken. Voor meer informatie hierover lees er alles over in deze blog.

Hier volgen een aantal voorbeelden.

 • Aromabrander met kaarsje
 • Electrische aromasteen
 • Aromastream met luchtcirculatie
 • Voetbad
 • Baden
 • Massages
 • Inhalatie door middel van stoombaden
 • Geurkralen, geurpads, geurkussentjes, geursteentjes
 • Aurasprays
 • Toegevoegd aan balsems en crèmes
 • Kompressen
 • Kleipakkingen
 • Energetisch

Baby’s, kinderen en etherische oliën

Als je je baby of kind wilt ondersteunen met etherische olie, is het wel belangrijk dat je je goed aan de voorgeschreven hoeveelheden houdt. Etherische olie is een zeer geconcentreerd product en dient voorzichtig gebruikt te worden. Hieronder een paar snelle richtlijnen.

Baby’s tot 6 maanden.

Liever geen etherische olie gebruiken. Je kunt wel een flesje met etherische olie in het bedje leggen. De frequentie komt gewoon door het flesje en dat heeft effect op je baby.

Baby’s vanaf 6 maanden.

Je kunt nu op een minimale basis etherische olie gebruiken. Maak een massageolie van 50 ml sesamolie en voeg daar maximaal 3 druppels etherische olie aan toe. Hiermee kun je je baby insmeren, masseren of je kunt de olie toevoegen aan het badwater.

Kinderen vanaf 18 maanden.

Je kunt nu meer druppels toevoegen aan een flesje van 50 ml. Ook het verdampen van een etherische olie is toegestaan mits je dit ook weer met mate doet. Maximaal 4 druppels in een doorsnee huiskamer. In de slaapkamer gebruik je altijd minder. Een goede optie is een geursteentje van gips. Ook de roomsprays zijn nu te gebruiken, maar spray rond als het kind niet in de kamer is.

Kinderen vanaf 3 jaar.

Nu kun je de geuren wat makkelijker gaan toepassen, maar let ook nu op de hoeveelheid druppels. Je kunt nu ook kiezen voor een Roll on. Een makkelijk product dat veilig is in gebruik, en kleine kinderen zijn er dol op! Let op! Geen etherische olie voor kinderen die al allergisch reageren. Kinderen met astma kunnen ook beter geen etherische olie gebruiken. Dit om te voorkomen dat ze een aanval krijgen.

Kinderen van 5 tot 12 jaar.

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen nu ook gebruik maken van de geurfrequenties uit de andere lijnen. Vooral de HSP-lijn is erg effectief bij kinderen.

Wees je nu ook bewust dat overdaad schaadt.

 • Voeg aan een flesje van 100 ml basis massageolie maximaal 12 druppels etherische olie toe.
 • Voeg bij een diffuser ongeveer 6-10 druppels toe. Hier geldt hoe groter de ruimte hoe meer etherische olie je kunt gebruiken.
 • Gebruik 1 á 2 druppels op een geursteentje. Deze zijn gemaakt van gips en zijn absorberend. Leg het geursteentje bij je in de buurt.

Kinderen vinden het heel fijn om de geuren te gebruiken en ze hebben heel veel baat bij de ondersteunende werking.

Titel

Ga naar de bovenkant